Семето од анасон е многу често користен зачин во Ајурведата. Тој се смета за еден од најбалансираните и највлијателните од сите зачини;
Тој го зајакнуваат дигестивниот оган без да ја дизбалансира пита дошата.
Предности за гастроинтестиналниот тракт
Тој е еден од најдобрите билки кои помагаат при варењето на храната
Семето од анасон ја стимулира гастроинтестиналната подвижност и покажува силно антиспазмотично дејство дури и при пониски концентрации.
Помага да запрат грчевите и да ја снема подуеноста
Семето од анасон е одлично и за намалување на дигестивниот систем дури и кај децата или постарите лица
Анасон може да се користи за намалување на телесната тежина.
Како да се користи:
Една лажичка истолчено семе може да се земе после оброците, единечно или со малку хималајска сол. Добро се комбинира со ким и коријандер како три зачини за ладење на агнито – гастро оганот.
Добро се комбинира со редовно земање на Билва.
Предности од користењето за нервниот систем
Лесно ги смирува нервите
Помага при ментална будност
Други придобивки:
При уринарни проблеми, најдобро е да се комбинира со коријандер.
Многу лесно ги намалува симптомите од цистит.
Поттикнува редовен менструален циклус.
Го стимулира зголемениот проток на млекото кај доилките.
Дали ве изненади некоја од овие придобивки? Ако е така, која?
0 Comments