Што е Чапати / Роти? Роти е ајурведски леб без квасец. Може да се подготви на многу начини во зависност од видот на брашно што го претпочитате и видот на подготовката. Роти е генерички термин и затоа има многу други имиња за различните видови како што е „чапати“. Ротито може да се расука со сукало или меѓу дланките и може да се готви на чинија, во земјена рерна или директно на оган. Во овој рецепт ја опишуваме роти погачата или надуена фокача со интегрално брашно варено на чинија од леано железо. Ајурведските текстови ги споменуваат житариците како зрна што го зајакнуваат телото и го подобруваат оџасот /енергијата/. Слаткиот вкус (раса) го прави добар избор за балансирање на вата и пита доша. Го храни и поддржува животот и делува како средство за регенерацијаа на зглобовите бидејќи ги содржи елементите земја и вода. Се смета и за суровина која ја зајакнува столицата и помага да се предизвика движење.
Роти/Чапати Ајурведска енергија: Раса – слатка / адстрингентно
Доша: ВП–К + Доколку сакате да имате енергија, пробајте домашно чапати. Ова е толку лесно за правење и има прекрасен вкус.
Потребно е:
две чаши брашно (интегрално, гриз, спелта, јачмен или хељда).
3/4 шолја топла вода
1-2 лажици Ги масло
Хималајска сол по вкус
Тостиран ким и/или семки од анасон
Како да го направите: Земете ги сите состојки и додадете ја топлата вода. Месете убаво додека не добиете меко тесто. Подобро ако го оставите тестото да одмори околу 30 минути и потоа повторно да го замесите. Направете големи топчиња со големина на орев и замесете ги на набрашнета површина се додека не се многу тенки. Загрејте тавче на средна топлина и печете ги чапатите од секоја страна околу 30 секунди.
Послужете со топло Ги масло и зеленчук со кари или густо сварен дал – леќа.
0 Comments