Виречана – ајурведско прочистување

Виречана (ајурведско прочистување)

Според древните учења на Ајурведата, постојат три доши наречени вата, пита и кафа. Овие три доши дејствуваат како водечки принципи кои ги одржуваат сите наши телесни функции избалансирани и здрави. „Здравјето произлегува од природната, урамнотежена состојба на дошите. Затоа, мудрите се обидуваат да ги одржат во нивната урамнотежена состојба “. – Чарак Самхита

Неизбалансирана доша

Секоја од трите доши се присутни низ телото. Тие управуваат со нашата физиологија и сите активности на телото, умот и емоциите. Ајурведата е холистичка наука и признава дека целината е поголема од збирот на нејзините делови. Така, кога дошите стануваат неурамнотежени, тоа влијае на целото тело. Исто така, дошите се под влијаније од различни фактори како што се: лошата исхрана, нездравиот начин на живот, негативните емоции итн., Ова може да предизвика нерамнотежа во телесните системи и доколку не се делува соодветно – може да доведе до болест.

Неизбалансиран Доша + нарушено варење = Токсичност

Како резултат на лошата исхрана и нездравиот начин на живот, не само што дошите стануваат неурамнотежени, туку и дигестивниот оган [агни] наскоро се нарушува. Како што дигестивниот оган станува вознемирен, храната веќе не е во состојба правилно да се вари и неразгорената храна потоа се акумулира во Г.И. тракт. овозможувајќи токсичност [т.е. ферментација, гниење]. Од оваа перспектива, Ајурведата наведува дека нуспроизводот на слабото варење [„ама“] е основната причина за сите болести. „Знаците и симптомите на ама се запушување на каналите, чувство на тежина, мала енергија, немир, летаргија, варење, метеж од типот кафа (искашлување), акумулација на трите мала [отпад], губење на вкус и сексуална слабост“. – Аст Хрд

Која е целта? отстранете ја Амата [токсините]

Чистење и прочистување

Откако дошите почнале значително да предизвикуваат нерамнотежа или болест, наскоро станува неопходно да се земат предвид одредени техники за прочистување за чистење на телото од вишок доши и токсини [„ама“). Овој процес на прочистување се нарекува „панчаркама“, кој вклучува пет акции за чистење.

Панчакарма

Панчакарма е ајурведски систем за прочистување кој помага да се отстранат нечистотиите и токсините од физиолошките канали на телото. Со правилно прочистување на телото, доаѓа до поголема клеточна интелигенција што овозможува оптимално функционирање на телото како целина. 

Панчакарма

Петте прочистувачки дејства на Панчакарма:

вамана: терапевтско повраќање

виречена: пургативна или лаксативна терапија

басти: медикаментозна терапија со клизма

насја: назална администрација на лековити масла

ракта мокша: крвопропуштање; прочистување на крвта

Снехана – Виречана

Модерното живеење е исполнето со нечистотии. Овие нечистотии обично се складираат во масно/масно ткиво и со цел да се отстранат овие токсини, процесот на чистење на панхакарма користи терапија со маснотии наречена „снехана“. Обично, процесот на олеација на снехана се одвива во текот на неколку дена. Во текот на овие неколку дена, некој ќе добие упатство да испие стопен гај [разјаснет путер] на празен стомак прво нешто наутро. Количината на слатко месо што треба да се внесе е одредена од квалификуван ајурведски професионалец, бидејќи количината обично се зголемува секојдневно во текот на неколку дена. Општо земено, на третиот или четвртиот ден, на лицето му се дава упатство да ја прескокне вечерата, да се бања со топла када, потоа да се прочисти [„вирехана“] со внесување рицинусово масло или други лаксативи што се соодветно наведени Логично објаснување Токсините од масните клетки влегуваат во циркулација Пред ингестија на големи количини на гај има краток период на намалено внесување на маснотии и/или калории. Намаленото внесување на маснотии им помага на масните клетки да ги концентрираат нечистотиите и токсините [т.е. PAHs; полиароматски јаглеводороди] складирани во масното ткиво. Кога ќе започнете да внесувате големи количини на сурутка, ова создава ненадејно зголемување на количината на „нечистотија гај“ во крвотокот. Маснотиите [триглицериди] во крвотокот ги привлекуваат токсините кои се концентрирани во масните клетки и преку процесот на дифузија, осмоза и активен транспорт – токсините од масните клетки влегуваат во крвотокот.

Циркулирачки токсини – ивлечени од цревата

Како што токсините ги напуштаат масните клетки поради дифузија-осмоза-активен транспорт, овие токсини потоа почнуваат да циркулираат во општата циркулација. Нечистотиите растворливи во масти, кои сега се ослободени од масните клетки, сега се нестабилни во водената циркулирачка крв и затоа бараат други резерви на маснотии за да се растворат. Исто така, нечистотиите што циркулираат, не можат да се вратат назад во масното ткиво поради наметнатиот процент на концентрација, создаден од внесувањето на големи количини на гасови. Конечно, поради зголемените количини на зголемена брза храна во цревата се создава поволен градиент на концентрација што овозможува циркулирачките токсини во крвта и влегуваат во интестиналниот тракт. Сега, кога токсините се концентрирани во рамките на него, следниот чекор е прочистување.

Во суштина, воспоставен е процент на концентрација со цел да се извлечат складираните нечистотии растворливи во масти од масните клетки во крвотокот и од крвотокот во цревата.

Прочистување на токсини

Сега, кога токсините се концентрирани во рамките на интестиналниот тракт, следниот чекор е прочистување. Сепак, пред конечното чистење, најдобро е да размислите за топла бања за да предизвикате вазодилатација и за понатамошно олабавување и преостанати токсини растворливи во масти. Конечно, прочистувањето со рицинусово масло [или друг лаксатив], одредено од обучен тарапевт, резултира со елиминација на токсините и маснотиите од интестиналниот тракт.

Знаци и симптоми на правилна виречана е јазикот – изгледа чист, јасност на умот без гасови или непријатност, апетитот се враќа неколку часа по прочистувањето, создава леснотија на телото и поттикнува здрав сон

Внимание: Панчакарма е специјализирана ајурведска процедура која треба да се изведува под водство на обучен и вешт ајурведски тарапевт. Прекумерното прочистување може да доведе до прекумерна дијареа, тешка дехидрација и хиповолемичен шок.  Секогаш прво консултирајте се со вашиот ајурведски лекар пред да размислите за нов здравствен режим.

АЈУРВЕДСКИ ПРЕГЛЕДИ

Рицинусово масло

Органско ајурведско масло за нос

 

Вата

Питта

Кафа

Written by Ayurveda

September 13, 2021

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Ајурведска комбинација за 100 болести – мед, цимет, кардамом и вода

Ајурведска комбинација за 100 болести – мед, цимет, кардамом и вода

  Комбинацијата од мед, кардамом и цимет е особено важна за проблеми со срцето. Се препорачува да се зема секое утро. Мешавина од мед и цимет ги лекува повеќето болести. Современата медицина го препрачува медот како ефикасно средство за лекување на многу...

Лимон, сол и црн пипер – аурведска тројка за многу проблеми

Лимон, сол и црн пипер – аурведска тројка за многу проблеми

Црн пипер, сол и лимон - одлична комбинација пред се која се употребува во подготовка на салата, нели? Но дали знаевте дека оваа комбинација е лековита? Особено пипали - црниот пипер кој се користи многу повеќе во...

Ајурведата препорачува само 60 минути на ден физичка активност

Ајурведата препорачува само 60 минути на ден физичка активност

*60 минути пешачење секој ден – за два месеци се губат пет килограми* Докажано е дека пешачењето, односно брзо одење може да помогне во губење на вишокот килограми и подобрување на физичкото и менталното здравје. Замислете- само неколку илјади чекори дневно можат...