fbpx
Aнасон –  најлековита и хранлива билка
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Aнасон –  најлековита и хранлива билка

Aнасон –  најлековита и хранлива билка

by | Јул 2, 2020 | 0 comments

Foeniculum vulgare познато како АНАСОН е многу лековито растение и превкусна  билка за готвење. Специфичниот доминантен благ вкус на анасонот го даваат есенцијални масла  кои ги содржат во себе. Се смета дека семето од анасон има антибактериски, антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Затоа Ајурведската наука ги смета за најлековита билка и високо хранлива.

  1. Семето од анасон е преполно со хранливи материи:

– калории – мал процент

-Растителни влакна (3грама)

-Витамин Ц 12%

-Калциум од 3% до 5%

-Железо од 4%до 6%

-Магнезиум од 4% до 5%

-Калиум  од 8% до 10%

-Манган од 7% до 17%

  1. Семето од анасон содржи малку калории, но обезбедува висок процент важни хранливи материи.
  2. Анасонот е добар извор на витамин Ц и влијае позитивно врз имунитетот, здравјето, подобрување на ткивата и синтеза на колаген, дејствува како моќен антиоксиданс во вашето тело, заштитувајќи не од оштетување на клетките предизвикано од нестабилни молекули наречени слободни радикали.
  3. Содржењето на минерален манган е важно за активирање на ензимите, подобрување на метаболизмот,дава заштита на клетките, влијае на развој на коските, влијае на регулирање на шеќерот во крвта и го забрзува заздравувањето на раните.
  4. Постоењето на калиум, магнезиум и калциум во семето на анасонот се од витално значење за здравјето на коските.
  5. Можеби најимпресивните придобивки од семето од анасон потекнуваат од антиоксидансите и моќните растителни соединенија што ги содржат.
  6. Ајурведата вели дека есенцијалните масла во растението содржат повеќе од 87 испарливи соединенија, вклучувајќи ги и полифенолните, антиоксиданти, росмаринска киселина, хлорогена киселина, кверцетин и апигенин.

8.Антиоксидансите на полифенол се моќни антиинфламаторни агенси кои имаат моќни ефекти врз вашето здравје.

  1. Ајурведата смета дека луѓето кои следат диети богати со овие антиоксиданти имаат помал ризик од хронични болести како што се срцеви заболувања, дебелина, карцином, невролошки заболувања и дијабетес.
  2. Повеќе од 28 соединенија се наоѓаат кај семето од анасон, вклучително и антол, фенхон, метил чавикол и лимонен.
  3. Органските соединенија содржани во семето даваат широк спектар на лековити ефекти поради антиканцерогените, антимикробните, антивирусните и антиинфламаторните својства. Сите делови на растението од анасон се богати со моќни антиоксиданти како хлорогена киселина, лимонен и кверцетин – сето тоа може да биде од корист за здравјето.
  4. Антолот, главна компонента на есенцијалното масло на анасонот го потиснува и намалува апетитот и влијае врз функцијата на органите за варење на храна. Ајурведата сугерира да се пие чаша чај пред оброк. Резултатите ќе бидат видни за кратко време.
  5. Семето од анасон е преполно со растителни влакна – хранлива материја, со што се намалуваат факторите на ризик од срцеви заболувања и високиот притисок и холестерол.

Ајурведата вели дека ако се зема 300 мг анасон дневно за 12 недели ќе се достигнат големи резултати во телесната тежина поради намалувањето на апетитит, добрата функција на органите за варење и подобрување на метаболизмот.

 

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...