Чај од кромид?
Да, можеби ви звучи чудно ако досега не сте чуле за тоа, но еве неколку добри причини зошто дефинитивно треба да пробате.
Чајот има исклучително лековито дејство особено во есен и зима, кога вата дошата е доминантна. Секој вид чај:зелен чај, ѓумбир, коприва или кој било друг – има свое влијание врз некој аспект на нашето здравје и тело.
Покрај вообичаените чаеви што ги пиеме, можно е чајот од кромид да звучи како нешто ново или чудно, но тој всушност е народен лек за кој знаеле нашите баби.
Зошто кромид?
Кромидот (лат. Allium cepa) е исклучително богат со силен пигмент познат како кверцетин. Токму овој пигмент е главно одговорен за лековитите својства на различните растенија, а истражувањата покажаа дека оваа супстанца е подобро и поефикасно се апсорбира од кромидот отколку од другата храна.
Најголемата концентрација на кверцетин во кромидот е во нејзината кора, поради што често се препорачува да се користи неизлупен кромид при готвење супа. Покрај тоа, докажано е дека кверцетинот е моќен антиоксиданс, кој помага во борбата против слободните радикали кои ги оштетуваат клетките и предизвикуваат болести. Исто така, кромидот е богат извор на витамин Ц, кој иако не спречува појава на болеста, помага да се скрати времетраењето на симптомите ако го користиме на самиот почеток на нивниот почеток.
Покрај витамин Ц, кромидот содржи и витамини А, Б и Е, така што го ревитализира нашето тело и го подобрува целокупното здравје. Друго важно својство на овој зеленчук е високото присуство на хром, минерал кој им помага на клетките да реагираат на инсулин – со други зборови, колку повеќе консумирате кромид, толку е помало нивото на гликоза.
Чај од кромид за кашлица
За силна кашлица е потребен и силен лек, а чајот од кромид се покажа убедливо најефикасен за таа намена. Причина за јакиот мирис е присуството на сулфур што го содржи кромид, што е всушност природен растворувач на слуз (муколитик). Затоа, покрај тоа што има антибактериско дејство, чајот од кромид ќе помогне и при полесно искашлување и е одлично за бронхитис и кашлица.
Еве еден начин да направите чај од кромид за кашлање.
Што ни е потеребно:
Еден среден кромид со кора;
6 дл вода;
2 лажици кафеав шеќер;
мед по желба
Начин на подготовка:
Ставете го шеќерот да се стопи на тивок оган (внимавајте да не се запали, бидејќи тогаш станува горчлив);
Додека шеќерот се топи, подгответе го кромидот со отсекување на горниот и долниот дел, држејќи ја лушпата и потоа исечете ја на 4 дела;
Кога шеќерот убаво ќе се стопи, промешајте и полека додадете 6 дл вода;
Веднаш потоа, додадете го кромидот во водата и почекајте да зоврие;
Откако ќе зоврие, оставете го да се готви уште 3-4 минути;
Оставете чајот да отстои 10-15 минути, а потоа кога ќе се подолади додадете мед по желба.
Може да додадете неколку ореви во чајот од кромид за кашлица, бидејќи оревите помагаат во зајакнување на белите дробови, а со тоа и во борбата против кашлицата.
Чајот од кромид од кашлица ќе направи да се чувствувате подобро по само 3 дена!
Употреба на чај од кромиди за што е особено корисен овој чај?
Чајот од кромид им помага на дијабетичарите
Ова е можеби најважното својство на овој зеленчук за дијабетичарите. Според клиничките истражувања, хромот има ефект на намалување на нивото на шеќер во крвта, зголемување на толеранцијата на глукоза, намалување на инсулин, како и на вкупниот холестерол и триглицериди, а истовремено влијае и на зголемување на добриот холестерол.
Во случај да боледувате од висок шеќер добри резултати с епостигнуваат со редовно земање на Нисамлаки.
0 Comments