Како да ги исчистите ушите на децата и возрасните?
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Како да ги исчистите ушите на децата и возрасните?

Како да ги исчистите ушите на децата и возрасните?

by | Jun 5, 2021 | 0 comments

Одржувањето на хигиената на ушите кај децата е дел од секојдневната хигиена и се чисти само увото и дел од ушниот канал, колку што завитканиот прст во крпа или нешто слично влегува во него. Исто така, чепчињата за уши треба да се користат за чистење само на надворешниот дел од увото, и никогаш не треба да се туркаат во ушниот канал, особено не длабоко. Имено, ушната маст се чисти и излегува од увото, и со туркање на стапчето ја туркаме длабоко во длабочината, при што можеме да го повредиме тапанчето, мембраната што се наоѓа во длабочината на увото и другите делови од увото.. Ова е особено важи за чувствителното детско уво. Особено треба да се внимава на чистење на ушите кај деца, каде што стапот треба да се користи само за хигиена на увото и на самиот почеток на ушниот канал, сè додека е под контрола и видливо со око. Денес се произведуваат и стапчиња со подебел слој од памучна волна, кои не дозволуваат подлабок влез во аудитивниот канал. Строго е забрането туркање на други предмети во увото. Ако забележите дека вашето дете не слуша добро, консултирајте се со ајурведски лекар кој ќе го испита увото со апарат (отоскоп) и откријте што е тоа. Ако се случи дете да стави туѓ предмет во увото, задолжително побарајте медицинска помош и не обидувајте се сами да го отстраните.

Е сега што вели аѕурведата како да се чисти и негува увото кај децата и возрасните. Најдобар и најлесен начин е со капнување на неколку капки ниско процентен хидроген, доколку не е контраиндикативно. Добро да се исуши и потоа нанесете неколку капки ајурведско масло за уши. Маслото може и малку да се загрее по потреба. Тоа ќе си ја заврши работата само по себе. Во потешки случаи помага и кај тинитус.

 

Органско ајурведско масло против болки во уши

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...