Ајурведска јачменова супа за слабеење
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Ајурведска јачменова супа за слабеење

Ајурведска јачменова супа за слабеење

by | Mar 19, 2021 | 0 comments

Јачменот е богат со растителни влакна и исто така добар извор на витамини од групата Б и минерали, како што се селен и магнезиум. Според Ајурведата, јачменот е еден од најдобрите житни култури. Здрава личност може да го консумира секој ден за да го одржи своето здравје. Супа од јачмен е волшебен рецепт за слабеење. Неговата висока содржина на влакна ве одржува подолго без храна и соодветно го задоволува апетитот.

Предности на јачменот:

– Прочистистува крвта

– Добро за коските

– Го подобрува тенот на кожата

Според Ајурведата, јачменот е сув, свеж, тежок и сладок. Тој е идеален за губење на тежината, кај дијабетични пациенти, дигестивни проблеми, течење на носот, астма, кашлица и инфекции на уринарниот тракт. Супа од јачмен е погодна за сите во умерени количини, особено на доминантните доши Пита и Кафа. За да го направите покорисен, можете да направите мала измена на рецептот врз основа на вашата доша.

Варијации на рецептот според вашата конституција:

Вата личност: додадете повеќе растопен ги путер во вашата супа.

– Личност од Пита: избегнувајте додавање на лук.

Кафа личност: додадете помалку ги и повеќе црн пипер.

Додавањето зеленчук и зачини ја прави супата повеќе вкусна и соодветна за сите видови конституции.

СОСТОЈКИ:

1/2 чаша јачмен

2 лажици ги путер

1/4 чаша исецкани моркови,

¼ чаша грашок

¼ чаша пченка

1 ловоров лист

2 каранфилче

2 чешниња издробен лук,

1 лажичка семе од мелен ким

2 чаши вода

Хималајска сол (според вкус)

1/4 лажичка црн пипер,

1 лажица сецкани лисја од коријандер.

УПАТСТВО: Потопете го јачменот во сад и измијте го темелно два до три пати под млаз вода. Сега наполните јачмен, еден ловоров лист, две чешниња, вода во сад. Оставете да зоврие и затворете го капакот на садот под притисок. Гответе на средна топлина до првата свирка. Исклучете го огнот и тргнете го тенџерето од шпоретот. Чувајте го тенџерето настрана 10 минути пред да го отворите капакот. Загрејте ги двете лажици растопен ги путер во тава на средна топлина. Откако ќе се загрее, додадете ким, куркума и мелен лук, се додека смесата не биде кафеава, околу 30 секунди. Додадете моркови, грашок и пченка. Сега, варете го зеленчукот 3 минути или додека не омекне. Направете мешавина и кафеава боја околу 3 минути. Додадете го зготвениот јачмен во мешавината на зеленчук и додадете малку вода по желба. Измешајте добро и покријте ја тавата со капак и оставете да зоврие на средна топлина. Се вари пет минути; продолжете да мешате за да спречите да се залепи на садот. Сервирајте го во друг сад, зачинете малку растопен ги путер, додадете свежо мелен црн пипер. Отстранете го ловоровиот лист пред да го сервирате. Украсете со свежо сецкан магдонос по желба.

Добар апетит !!! 😁

Добри резултати се постигнува кога дополнително се зема Пунарнава и Трифала

Органска трифала во прав 200гр

Органска куркума во прав 200гр

Punarnava

Вата

Питта

Кафа

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...