Дали има поздравио нешто од овие две намирници: лук и мед?
Лукот, како и медот мора да се јадат сурови. Ајурведските познавачи велат дека оваа мешавина
може да спречи рак.
Кога ќе ги измешате двата најздрави производи во светот, добивате моќен лек за низа болести.
Медот само ги подобрува корисните својства на лукот. Користејќи мед со лук една недела на
празен стомак, значително ќе го подобрите вашето здравје.
Лукот во комбинација со зачини дефинитивно го подобрува вкусот на храната. Се користи во
скоро сите национални кујни. Уште од дамнина, лукот се сметал за еден од најефикасните лекови
против разни болести, а со негова употреба заедно со мед на празен стомак, докажано е дека му
прави добро на организмот.
Како да се направи природен лек од овие две состојки?
Ајурведата вели дека кога додаваме мед во лук, видно ги подобрува и интензивира неговите
корисните својства. Запомнете, аплицирање мед со лук една недела на празен стомак,
значително го подобрува здравјето.
Сировини:
1 чаша пчелин мед
10 чешниња лук.
Подготовка:
Со мелница се меле лукот. Се става во тегла и се додава медот. Теглата се затвара и остава на
ладно место една недела. Лекот се зема секој ден по една лажица, на празен стомак во текот на
една недела.
Потоа, се прави пауза неколку недели и се повторува.
Предности на овој лек:
ја подобрува циркулацијата на крвта;
го нормализира крвниот притисок;
го намалува нивото на “лош” холестерол во крвта;
го намалува воспалението;
го зајакнува имунитетот;
елиминира кашлица;
го третира телото од настинка или грип.
Додека го користите овој лек, се препорачува да се избегнува масна и брза храна, шеќер и
алкохолни пијалоци.
0 Comments